{ "title": "Mercimekli Semizotu", "image": "https://www.semizotu.gen.tr/images/Mercimekli-Semizotu-15.JPG", "date": "19.01.2024 22:38:39", "author": "feride akdoğan", "article": [ { "article": "Mercimekli semizotu, Oldukça tanınan ve tanındığı kadar da gayet pratik olarak yapılan bir yemektir. Gayet pratik olan bu yemek mercimek ve semizotunun buluşmasıyla tam bir D vitamini deposuna dönüşür. İçerdiği malzemeler açısından oldukça besleyici olan bu yemek Anadolu'nun birçok kasabasında mahluta yemeği olarak da bilinmektedir. Tam bir vitamin deposu olan bu yemek bebek ve çocuklarda en az kırmızı et kadar besleyici etkiye sahiptir.

Mercimekli semizotu, besleyicilik açısından artık günümüzde doktorlar tarafından mutlaka herkesin besin listesinde bulunması gerektiği vurgulanmaktadır. Özellikle de çocuklara verilmesi ve haftada en az bir kez besin listesinde olması gerektiği sık sık vurgulanır. Mercimekli semizotu tarihine bakılınca yıllar öncesinden bilinen bir yemek olduğu görülmektedir. Eski insanların daha sık pişirdiği bu yemek belki de uzun yaşama sırlarından birisidir. Mercimekli semizotunun eskiden sık sık pişirilmesinde ise doğada kendiliğinden biterek birçok yerde kolaylıkla yetişmesidir. Şimdilerde ise kıymeti anlaşılan bu bitki artık yetiştiriciliği yapılarak market rafları ve pazarlarda da satılmaktadır. Gelelim bu mucizevi bitkinin bir çeşit yemeği olan mercimekli semizotu yemeğine:

Mercimekli semiz otu için gereken malzemeler
Mercimekli semizotu yemeği nasıl yapılır?

Öncelikle semiz otu iyice ayıklanır ve doğranarak bir kenara bırakılır. Ardından mercimekler seçilerek yıkanır. Sonrasında yemek için uygun tencere seçilir ve ilk olarak soğanlar doğranır. Ardından zeytinyağı dökülerek kavrulur. Hemen ardından kavrulan soğanların üzerine iki diş sarımsak rendelenir ve sonrasında bir çorba kaşığı biber ve domates salçası katılır. Salçayla beraber iyice kavrulan soğanın üzerine daha önceden doğranmış olan semizotu ilave edilir ve hemen ardından yıkanmış olan mercimekler de dökülür ve karıştırılır. 1-2 dakika bu şekilde pişmesi beklenirken bu aralıkta domatesler soyularak küp-küp doğranır ve hemen ardından tencereye ilave edilir. Birkaç dakika domateslerinde iyice ölmesi beklenir ve yaklaşık üç bardak sıcak su eklenerek yaklaşık 20 dakika kadar pişirime bırakılır. En son olarak ise tuz ve karabiber ide eklenen mercimekli semizotu yemeye hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }