{ "title": "Pirinçli Semizotu Yemeği", "image": "https://www.semizotu.gen.tr/images/Pirincli-Semizotu-Yemegi-93.JPG", "date": "20.01.2024 08:44:42", "author": "feride akdoğan", "article": [ { "article": "Pirinçli semiz otu yemeği, Semiz otu D vitamini açısından oldukça zengin bir yeşil sebze türüdür. Semiz otu oldukça farklı şekillerde kullanılır. Salatası, yemekleri, çorbaları ve meze halinde birçok şekilde faydalandığımız vitamin deposu bir bitkidir. Bazı yörelerde ismi değişiklik göstermektedir bu tamamen yöreni bitkiye olan bakış açısı ve nasıl kullanıldığıyla alakalıdır. Akdeniz kıyılarında soğuk mezelerde daha çok kullanılan semiz otunun bir diğer adı da soğukluktur. Pirinçli semiz otu yemeği ise ana yemek olarak tüketilen ve oldukça sağlıklı bir yemek türüdür.

Pirinçli semiz otu yemeği vitamin açısından oldukça zengin olması açısından uzmanlar tarafından uygun mevsimlerde haftada en az bir kez tüketilmesi önerilmektedir. Bununla beraber çocuklarımıza mutlaka vermemiz gereken yemekler arasında da yer almaktadır. Kullanımı çok eskilere dayanan semiz otu ve yemekleri sağlık açısından doktorlarından teşviki ile artık git gide çoğalmıştır ve unutulmaktan kurtulmuştur. Semiz otu öncelerde sadece bahçelerde kendiliğinden çıkması beklenip toplanırken artık üretimi yapılmakta ve her market ve pazarlarda rastlamak mümkün hale geldi. Gelelim bu mucizevi bitkinin bir yemek türü olan pirinçli semiz otu yemeğinin yapılışına:

Pirinçli semiz otu yemeği için malzemeler
Pirinçli semiz otu yemeği nasıl yapılır?

İlk önce semiz otu iyice ayıklanır ve yıkanır. Temizlenen semiz otu doğranarak bir köşeye alınır. Ardından seçilmiş pirinçler yıkanır ve suda beklemeye alınır. Sonrasında yemek için uygun olan tencere seçilir ve ilk olarak soğanlar doğranır ve üzerine yetire kadar zeytinyağı dökülerek kavrulmaya bırakılır, hemen ardından salçası eklenerek karıştırılır. Bu işlemden hemen sonra iki diş sarımsak rendelenerek tencereye atılır, daha önceden ayıklayıp doğradığımız semiz otunu da hemen ardından tencereye ekleriz. Sonrasında suda beklettiğimiz pirinçlerin suyunu süzerek tencereye ekleriz ve bir iki tur karıştırma işlemi gerçekleştiririz. En son olarak malzemelerden domatesi ister rendeleyerek istenirse küçük küçük doğrayarak tencereye ilave ederiz ve hemen ardından bir buçuk bardak kaynamış su ekleyerek yemeğimizi pişmeye bırakırız. Ocaktan indirmeden önce isteğimize bağlı tuz, karabiber ve kırmızı biberi de ekleyerek yemeği sunuma hazır hale getiririz. Pirinçli semiz otu yemeği istenirse üzerine yoğurtla veya sade şekillerde tüketilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }