{ "title": "Semizotu Çiçeği", "image": "https://www.semizotu.gen.tr/images/Semizotu-Cicegi-22.JPG", "date": "21.01.2024 15:07:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Semizotu çiçeği, anavatanı Brezilya olan semizotugiller familyasından bir bitkidir. İpek çiçeği olarak da bilinen bu bitkinin sürgünleri toprağa yayılır, boyları 10-15 cm'ye kadar olabilir. Bir yıllık olan semizotu çiçeği etli ve özlü bitkilerden biridir. Tropik ve astropik bölgelerde, aynı zamanda ülkemizde de yetiştirilen semizotu çiçeğinin yaklaşık yüz kadar türü vardır. İğne yaprakları açık yeşil renkte ve fazla uzun değildir. Çiçekleri ise leylak, somon, sarı, turuncu, pembe ve kırmızı renklerde olup, güneşi gördüğü zaman açar. Kayalık bahçelerde, çiçek tarhlarında bahçeleri süsleyen semizotu çiçeği, çiçeklerini sonbahar donlarına kadar açar. Evlerde balkonlarda da yetiştirilebilir. Semizotu çiçeği kuraklıktan, sıcak ve bol güneşten pek etkilenmez. Aynı şekilde bezin maddelerinin zayıf olduğu topraklarda bile yetişebilir. Gübreleme istemediği gibi, fazla sulamayı da sevmez. Buna dikkat edilmediği takdirde daha az çiçek açmaya başlar.

Semizotu çiçeği tohumla çoğaltılır. İlkbahar geldiğinde tohumların ekimleri sıcak yastıklara yapılır. Ekimin ardından 3 hafta içinde çimlenen tohumlar, nisanda toprak ısınınca bahçeye alınır. Ekimde fazla aralık bırakılmaz. İlkbahar sonunda da ekim yapılabilir. Semizotu çiçeği sıkta olsa, seyreltilmeye ihtiyaç olmaz. Bu bitki mevsimsel bir çiçektir. Çiçeklerin güle benzemesi, görünümü seyirliktir. Dalları bazen yere yayılır, bazen de dikine doğru büyür. Tohumları çiçekler açtıktan sonra, 3-5 cm çaplı tohum keselerinden elde edilir. Semizotu çiçeğini sökseniz bile, bitki kendi tohumlarını döktüğünden bir sonraki yıl kendiliğinden tekrar çıkar.

Semizotu çiçeği genel özellikleri nelerdir?

Doğada kendiliğinden tropik ve subtropik bölgelerde yetişen bir bitkidir. Bilinen 60 civarında türü olan semizotu çiçeğinin almaşıklı dizili etli yaprakları vardır. Sürgünlerin ucunda genellikle çiçekleri dizili olur. Çiçeklenme dönemi Haziran ayının ortasından eylül ayının sonuna kadar devam eder. Katmerli ve yalınkat denilen türleri bulunmaktadır. Mutfaklarda önemli bir yeri olan ve sebze olarak kullanılan semizotu da bu bitkinin bir türüdür. Gösterişli çiçekleri olduğu için, semizotu çiçeği peyzaj çalışmalarında kullanılır. Özellikle fazla bakım istemeyen alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Yazın sıcak ve kurak olan iklimlerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Fazla sulama ihtiyacı da olmaz. Toprak bakımından seçici olmaz, toprağın iyi işlenmesine de gerek yoktur. Ancak rutubetin fazlasını da sevmez. Teraslarda, balkonlarda bile yetiştirilebilir.

" } ] }