{ "title": "Semizotu Salatası Yoğurtlu", "image": "https://www.semizotu.gen.tr/images/Semizotu-Salatasi-Yogurtlu-26.jpg", "date": "19.01.2024 10:08:18", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Semizotu Salatası Yoğurtlu; semizotu yeşil yaprakları ve uzun sapları olan birçok bölgeden yetişme alanı bulan ve salataları zengin lif kaynağı ile süsleyen bir bitkidir. Semizotu salatası yoğurtlu olarak tüketilebildiği gibi yoğurtsuz olarak da tüketilebilmektedir. Bu bir tercih meselesidir dolayısı ile de kişiden kişiye farklılık gösterir. Diyetisyenler tarafından bu salata diyet yapanlara fazlaca önerilmektedir. Et tüketmeyen kişiler özellikle protein eksikliğine maruz kaldıklarından semizotunu tüketebilirler çünkü semizotu içerisinde protein barındırmaktadır. Semizotu dolaşım sisteminin aktif olarak çalışmasına yardımcı olur. Enerji verici bir özelliği vardır. Anemiye karşıdır. Karaciğere fayda sağlar. Çocukların beyin gelişimine katkıda bulunur. Kabız olanlarda sindirim sistemini rahatlatarak iyileşmelerine yardımcı olur. İyi bir idrar söktürücüdür dolayısı ile de böbreklere iyi gelmektedir. Mide rahatsızlığı olan iç rahatlığı ile semizotu tüketebilirler. Omega üç bakımından en zengin olan sebzedir bu sayede de kemiklerin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Çok aşırı tüketilmesi de zarardır çünkü hem A vitamini kaybına hem de C vitamini kaybına neden olur. Dağlarda ve bayırlarda, boş tarlalarda semizotuna ulaşmak mümkündür.

Semizotu salatası yoğurtlu yapılışı için gerekli olan malzemeler
Semizotu salatası yoğurtlu nasıl yapılır?

Semizotlarının kökleri saplarının bir kısmı ile kesilerek ayıklanır. Kalan semizotları bol su ile üzerindeki toprak ve kum temizleninceye kadar iyice yıkanır. Yıkanan temiz otları süzülsün diye beş dakikalığına bir süzgecin içerisine bırakılır. Daha sonra istenilen büyüklükte bir kesim tahtası üzerinde bıçak ile doğranır. Doğranan semizotları salata kasesinin içerisine alınır. Öte yandan sarımsaklar temizlenir ve ezilir. Eğer sarımsak sevilmiyorsa salataya katılmayabilir. Bu kişinin tercihine kalmıştır. Ardından ezilen iki adet sarımsak bir kâse yoğurdun içerisine eklenerek iyice çırpılır. Çırpılan yoğurt ve sarımsak karışının üzerine bir tutam tuz ve bir tutam kırmızı pul biber eklenir. Bu yoğurtlu karışım salata kasesinin içerisinde yer alan semizotu ile iyice harmanlanır. Bütün bu işlemler yerine getirildikten sonra son olarak bir tatlı kaşığı zeytinyağı salatanın üzerine gezdirilir. Dilenirse zeytinyağı sevmeyenler için zeytinyağı hiç katılmayabilir ya da çok sevenler için bu miktar artırılabilir. Salata servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }