{ "title": "Semizotu Yemeği", "image": "https://www.semizotu.gen.tr/images/Semizotu-Yemegi-85.jpeg", "date": "19.01.2024 23:56:38", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Semizotu yemeği, hafif, lezzetli ve hafif ekşimsi tadı en sevilen yaz mevsimimin yemeklerinden birisidir. Semizotu yemeği hem sıcak hem de soğuk olarak ve üzerine yoğurt ilave edilerek tüketilebilen yaz mevsiminin en sevilen yemeklerindendir. Semizotunun faydaları saymakla bitmez, semizotu yemeği yazın sıcak günlerinde bunaltan ağır yemekler yerine, hafif olması, kolay hazırlanması ve serinlik hissi vermesi ile mutlaka tüketmemiz gereken yemektir. Semizotu yemeğinin hazırlanması da oldukça kolaydır ve en fazla yarım saat içerisinde hazırlaya bileceğimiz bir yemektir. Semizotu yemeği pirinçle hazırlanabileceğimiz gibi içerisine bulgur konularak da hazırlayabiliriz. Bulgur yemeğe oldukça değişik bir lezzet ve tat vermektedir. Herkesin malumu olduğu üzere, sebzeler çiğ tüketilmesi halinde herhangi bir vitamin kaybına uğramaz, bu nedenle semiz otunu çiğ olarak tüketmek isteyenler, yemeğinin yanına semizotu salatası da ekleyebilirler. Semizotu nasıl yıkanması ve temizlenmesi gerekir, bu kısım oldukça önemlidir. Zira semizotu, bıçak gibi herhangi bir alet kullanmadan elimizle kopararak temizlememiz ve bol soğuk suda yıkamamız, vitamin kaybının en aza indirilmesi ve ekşi tadını koruması bakımından oldukça önemlidir. Semiz otunda istediğimiz tadı ve lezzeti alabilmemiz için pazara gelen yerli üreticilerden alınması, lezzetli yemek yapmanın püf noktasıdır. Gelim hep beraber lezzetli bir semiz otu yemeği yapalım birlikte.

Semizotu yemeği için malzemeler
Semizotu yemeği nasıl yapılır?

Öncelikle semizotu iyice ayıklayıp temizlenmesi gerekir, daha sonra serçe parmağınız büyüklüğünde koparılarak doğranır, iyice temiz olana kadar bol soğuk suda yıkanır. Diğer taraftan büyükçe bir tavaya sıvı yağ konulup yağ iyice ısınınca daha önceden kabuğunu soyduğumuz ve ince ince doğradığımız kuru soğanı ekleriz ve hafif pembeleşene kadar kavurmaya devam ederiz. Kavrulma işlemi devam ederken içerisine bir kaşık domates salçasını ve pul biberi ekleriz ve hafif ateşte kavurmaya devam ederiz ve bunların üzerine de daha önce yıkadığımız ve temizlediğimiz bulguru ilave ederek biraz daha kavurmaya devam ederiz. Soğan ve bulguru yeteri kadar kavurduğumuzda üzerine daha önce hazırladığımız semizotu ve tuzu ilave ederek tahta bir kaşıkla hafifçe aralar kapağını kapatarak, semizotu bir süre kendi suyu ile kavrulmaya bırakırız. Bunu yaparken de ara sıra tavanın kapağını açarak tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırırız, bu şekilde hem dibine tutmasını hem de her tarafının eşit miktarda pişmesini sağlarız. Semizotu bu şekilde 10 dakika kadar kavrulduktan sonra, üzerini iki parmak geçecek şekilde ılık su ilave ederek kapağını kapatırız, suyunu iyice çekene kadar orta ateşte pişiririz. Semizotu yemeğini sıcak olarak veya soğuk olarak servis edebiliriz. İsteyen sarımsaklı yoğurtta ilave edebilirler değişik bir tat olarak sunabilirler.

Afiyet olsun.
" } ] }