{ "title": "Semizotu Yemekleri", "image": "https://www.semizotu.gen.tr/images/Semizotu-Yemekleri-41.jpeg", "date": "19.01.2024 19:20:16", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Semizotu yemekleri, Semizotu familyasından olan bu bitki, dünyanın birçok bölgesinde yetişmektedir. Semizotunun içeriğinde kalsiyum, manganez, potasyum, bakır, demir, magnezyum, omega 3 yağ asidi, A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminlerini içermektedir. Ülkemizde çeşitli semizotu yemekleri, salatası, böreği ve yoğurtlamasıyapılmaktadır. Semizotu, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan vücuduna bir faydası vardır. Semizotu kabızlık, gut hastalığına, yanıklara, baş ağrısına, kas ağrısına, kansızlığa karşı fayda sağlar. Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi bulunmakta ve diyet yapanlar için ideal bir besindir.

Kıymalı Semizotu Yemeği Malzemeleri
Kıymalı Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

Tencereye öncelikle zeytinyağı koyarak ısıtın. Üzerine doğranmış soğan ve sarımsağı ilave ederek, pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrı bir tavanın içerisine kıymayı koyarak, kavurun ve soğanları üzerine ilave edin. Kıymayı biraz soğanlarla kavurduktan sonra üzerine semizotu ve domatesleri ilave edin. Kısık ateşte, ağzı kapalı olarak 5-10 dakika pişirin. Daha sonra sıcak suyla sulandırdığınız salça, pirinci ve son olarak baharatları ekleyin. Bu şekilde yaklaşık olarak 10 dakika pişirdikten sonra semizotu yemeğiniz hazır.

Bulgurlu Semizotu Yemeği Malzemeleri
Bulgurlu Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

Tencereye ilk olarak zeytinyağı koyarak ısıtın. Üzerine doğranmış soğanları koyarak, pembeleşinceye kadar kavurun. Salçaları ilave ederek, kavurmaya devam edin. Yıkanmış ve doğranmış semizotunu ilave edin. Sıcak su ve ardından bulguru ekleyin. Kısık ateşte, ağzı kapalı olarak bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak pul biber ve tuz ilave ederek 10 dakika dinlendirin. Semizotu yemeğini servis tabağına alarak isteğe bağlı olarak yoğurt gezdirebilirsiniz. Ilık ya da sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Nohutlu Semizotu Yemeği Malzemeleri
  • 100 gram kıyma
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 demet semizotu
  • 1 tane orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Zerdeçal
  • Biberiye
  • Tuz
Nohutlu Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak tencereye zeytinyağını koyarak ısıtın. Üzerine doğranmış soğanları ilave edin. 2 yemek kaşığı kadar su ve kıyma ilave ederek kıymanın pişmesini bekleyin. Daha sonra 1 çay bardağı su ve bulguru ilave ederek, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Ardından doğranmış semizotu, haşlanmış nohut ve baharatları ilave ederek 10 dakika pişirmeye bırakın. Pişen semizotu yemeğini 10 dakika dinlendirin.

Havuçlu Semizotu Yemeği Malzemeleri
  • 2 tane orta boy havuç
  • 2 tane orta boy soğan
  • 3 tane orta boy domates
  • 2 demet semizotu
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz
Havuçlu Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak tencereye zeytinyağını koyarak ısıtın. Üzerine doğranmış soğanları ve havuçları ilave ederek 2 dakika kavurun. Ardından doğranmış domatesleri ilave ederek 1 dakika daha kavurun. Daha sonra doğranmış semizotunu, şekeri ve tuzu ilave ederek karıştırın. Son olarak pirinci ve sıcak suyu ekleyin. Ağzı kapalı olarak 20 dakika kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun.
" } ] }