{ "title": "Semizotu", "image": "https://www.semizotu.gen.tr/images/Semizotu-29.jpg", "date": "19.01.2024 03:31:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Semizotu, zengin omega 3 içeriği nedeniyle, sebzeler arasında önemli bir yere sahiptir. Semizotugiller familyasından olan semizotu çiğ ve pişirilerek tüketilebilir. Mutfaklarda ıspanak gibi pişirilen, yaprakları sade ve yoğurtlu olarak salata yapılan bu sebze doğada kendiliğinden bile yetişir. Besin değerleri ve lezzeti nedeniyle semizotu tarımı da yapılmaktadır. Anavatanı Hindistan ve Orta Doğu olan bir sebze olmasına rağmen, günümüzde dünyada yaygın şekilde yetiştirilir. Özellikle Asya ve Avrupa ülkelerinde çok sevilir. Lezzeti ekşimsi, hafif tuzlumsu olan semizotu aynı zamanda şifalı bir içeriğe de sahiptir.

Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan semizotu, ıspanakla aynı oranda demir içerir. İçeriğindeki kalsiyum sütün yarısı kadardır. C vitamini ise bir portakalda olanın üçte biri kadardır. Bunların yanı sıra semizotu kalorisi düşük bir sebzedir. Semizotunun 100 gramında sadece 16 kalori bulunur. Bu açıdan kilo kontrolü ve zayıflama diyetlerinde uzmanların önerdiği yiyeceklerden biri durumundadır. Semizotu aynı zamanda antioksidan deposudur ve omega 3 içerir.

Semizotu faydaları nelerdir?

Semizotu bir sebze olarak omega 3 kaynağıdır. EPA ve DHA hayvansal besinlerde olan, ALA bitkilerde olan omega 3 yağ asitleridir. Bunlar sağlığımız için oldukça önemlidir. Bu yağ asitleri vücudumuzda üretilmediği için tükettiğimiz besinlerden bunları almak zorundayız. Omega 3 yağ asitleri kandaki yağ asitlerini düşüren ve kalp damar hastalıklarından korunmamızı sağlayan önemli bir besin maddesidir. Bununla kalmaz astım, depresyon, konsantrasyon eksikliği gibi bazı rahatsızlıklarında oluşma riskini azaltır. Üstelik bu rahatsızlıkların tedavi aşamasında da destekleyici olarak etkili olur. Yapılan araştırmalar omega 3 yağ asitlerinin beyin fonksiyonlarından kaynaklanan bunama ve Alzheimer gibi hastalıkların oluşma riskini de azalttığını ortaya koymuştur. Bu nedenle omega 3 kaynağı olan semizotu ve diğer yitecekler beslenme düzeninde yer almalıdır.

Semizotu içeriğinde antioksidan olan A, C vitaminlerini bulundurur. Herkesin bildiği ve sevdiği ıspanaktan bile daha fazla antioksidan bir sebzedir. Diyet lifi bakımından da zengindir. Antioksidan olan A vitamini gözlere iyi gelir. Cilt bakımında en önemli yardımcılardan biridir. C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olur. Ayrıca bağırsaktaki demir emilimini arttırdığı içinde, anemi rahatsızlığına engel olur.

Kalorisi yok denecek kadar düşük olan semizotu zayıflamayı isteyenler için hem besleyici hem de az kalorilidir. Bağırsakları yumuşatır, çeşitli mide sorunlarına iyi gelir. Ayrıca kolesterolü düşüren etkisi de vardır. Semizotu düzenli olarak tüketilirse, hafıza sorunlarında, konsantrasyon güçlüğünde derdinize çare olur. Çağımızın önemli bir hastalığı olan kanserin oluşumuna, tümörlerin yayılmasına engel olur. Sinirleri yatıştıran bir etkisi de vardır.

Semizotu çeşitli şekillerde tüketilir. Ancak uzmanlar bu sebzenin mümkün olduğu kadar besin değerlerini kaybetmediği çiğ haliyle tüketilmesini tavsiye eder.
" } ] }