{ "title": "Yoğurtlu Semizotu", "image": "https://www.semizotu.gen.tr/images/Yogurtlu-Semizotu-36.jpg", "date": "19.01.2024 20:34:32", "author": "feride akdoğan", "article": [ { "article": "
Yoğurtlu semizotu: yaz aylarının, diyet yapanların, hamile kadınların ve bebeklerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan oldukça hafif bir lezzettir. Yoğurtlu semizotu içerdiği vitaminler açısından oldukça zengin ve besleyicidir. Tam bir D vitamini deposu ve kalsiyum kaynağı olan yoğurtlu semizotu aynı zamanda her yaştan herkesin kolaylıkla hazırlayıp tüketebileceği bir yemek türüdür.

Yoğurtlu semizotu ve semizotunun birçok şekilde farklı farklı hazırlandığı yemekler, birçok doktor tarafından hastalarına önerilen bir lezzettir. Geçmişe bakacak olursak; Eskiden semizotu evlerin bahçeleri ve ağaçların diplerinde kendiliğinden oluşurdu ve insanlar onları toplayarak çeşitli yemekler yaparlardı. Son yıllarda semizotunun sağlık açısından öneminin araştırılıp kanıtlanmasıyla, özellikle birçok yörede semizotu yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunun sonucu olarak ise artık semizotuna pazarlar, manavlar ve marketlerde de rastlamak mümkün hale gelmiştir. Özellikle kansızlık ve demir eksikliği başta olmak üzere birçok rahatsızlığı gideren semizotu son yıllarda giderek popülerleşen ve oldukça sık kullanılan bir sebze halini almıştır. Bunun sonucunda ise birçok yemek türü, salatası, çorbası ve soğuk meze çeşitleri türetilmiştir. Yoğurtlu semizotu da bunlardan birisidir. Yoğurtlu semizotu özellikle yaz aylarında oldukça sık tükettiğimiz bir yemek olmakla beraber diyetisyenlerinde şeker hastaları ve zayıflamak isteyenlere önerdiği bir yemek türüdür. Ayrıca sindirim sorunu yaşayan kişilere de oldukça iyi gelen bir yemek türüdür. Gelelim bu mucizevi bitkiden yapılan vitamin deposu yoğurtlu semizotu yemeğinin tarifine:

Yoğurtlu semizotu için gereken malzemeler
Yoğurt sosu için malzemeler
Yoğurtlu semizotu tarifi: İlk olarak semizotu ayıklanır ve iyice yıkanır sonrasında ince ince doğranarak bir kenara bırakılır. Hemen ardından yemek için uygun olan tencere seçilerek içine bir adet soğan ince bir şekilde doğranır. Ardından zeytinyağı eklenerek iyice kavrulan soğanın üzerine önceden doğrayarak hazırladığımız semizotlarını ekleriz ve karıştırırız. Hemen ardından önceden haşlanmış olan yarmayı veya bulguru ekleriz bir tur karıştırdıktan sonra nohudu da ekleriz ve üzerine bir su bardağı kadar sıcak su ilave ederek kekikleri de yemeğimize atarız. En son tuzunu da ekleyerek yaklaşık on dakika kadar pişmesini bekleriz.

Yoğurt sosu tarifi: Öncelikle sarımsakları soyarak iyice ezeriz, hemen ardından üzerine sırayla kuru nane, pul biber ve zeytinyağını ekleriz. En son olarak yoğurdu da ekleyerek iyice karıştırırız. Pişmiş olan yemeğin üzerine yemek hafif soğuduktan sonra ekleyerek yoğurtlu semizotu yemeğimizi yemeye hazır hale getiririz.

Afiyet olsun.
" } ] }