Semizotu Yemeği

Semizotu yemeği, hafif, lezzetli ve hafif ekşimsi tadı en sevilen yaz mevsimimin yemeklerinden birisidir. Semizotu yemeği hem sıcak hem de soğuk olarak ve üzerine yoğurt ilave edilerek tüketilebilen yaz mevsiminin en sevilen yemeklerindendir. Semizotunun faydaları saymakla bitmez, semizotu yemeği yazın sıcak günlerinde bunaltan ağır yemekler yerine, hafif olması, kolay hazırlanması ve serinlik hissi vermesi ile mutlaka tüketmemiz gereken yemektir.
Semizotu yemeğinin hazırlanması da oldukça kolaydır ve en fazla yarım saat içerisinde hazırlaya bileceğimiz bir yemektir. Semizotu yemeği pirinçle hazırlanabileceğimiz gibi içerisine bulgur konularak da hazırlayabiliriz. Bulgur yemeğe oldukça değişik bir lezzet ve tat vermektedir. Herkesin malumu olduğu üzere, sebzeler çiğ tüketilmesi halinde herhangi bir vitamin kaybına uğramaz, bu nedenle semiz otunu çiğ olarak tüketmek isteyenler, yemeğinin yanına semizotu salatası da ekleyebilirler. Semizotu nasıl yıkanması ve temizlenmesi gerekir, bu kısım oldukça önemlidir. Zira semizotu, bıçak gibi herhangi bir alet kullanmadan elimizle kopararak temizlememiz ve bol soğuk suda yıkamamız, vitamin kaybının en aza indirilmesi ve ekşi tadını koruması bakımından oldukça önemlidir. Semiz otunda istediğimiz tadı ve lezzeti alabilmemiz için pazara gelen yerli üreticilerden alınması, lezzetli yemek yapmanın püf noktasıdır. Gelim hep beraber lezzetli bir semiz otu yemeği yapalım birlikte.

Semizotu yemeği için malzemeler

  • 1Kilogram taze semizotu
  • 1 adet orta büyüklükte kuru soğan
  • Yarım su bardağı orta irilikte bulgur (İsteyenler bulgur yerine pirinçte koyabilirler)
  • 1 Yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 4 Yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 Tatlı kaşığı kadar pul biber
  • Yeterli miktarda su

Semizotu yemeği nasıl yapılır?


Öncelikle semizotu iyice ayıklayıp temizlenmesi gerekir, daha sonra serçe parmağınız büyüklüğünde koparılarak doğranır, iyice temiz olana kadar bol soğuk suda yıkanır. Diğer taraftan büyükçe bir tavaya sıvı yağ konulup yağ iyice ısınınca daha önceden kabuğunu soyduğumuz ve ince ince doğradığımız kuru soğanı ekleriz ve hafif pembeleşene kadar kavurmaya devam ederiz. Kavrulma işlemi devam ederken içerisine bir kaşık domates salçasını ve pul biberi ekleriz ve hafif ateşte kavurmaya devam ederiz ve bunların üzerine de daha önce yıkadığımız ve temizlediğimiz bulguru ilave ederek biraz daha kavurmaya devam ederiz. Soğan ve bulguru yeteri kadar kavurduğumuzda üzerine daha önce hazırladığımız semizotu ve tuzu ilave ederek tahta bir kaşıkla hafifçe aralar kapağını kapatarak, semizotu bir süre kendi suyu ile kavrulmaya bırakırız. Bunu yaparken de ara sıra tavanın kapağını açarak tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırırız, bu şekilde hem dibine tutmasını hem de her tarafının eşit miktarda pişmesini sağlarız. Semizotu bu şekilde 10 dakika kadar kavrulduktan sonra, üzerini iki parmak geçecek şekilde ılık su ilave ederek kapağını kapatırız, suyunu iyice çekene kadar orta ateşte pişiririz. Semizotu yemeğini sıcak olarak veya soğuk olarak servis edebiliriz. İsteyen sarımsaklı yoğurtta ilave edebilirler değişik bir tat olarak sunabilirler.

Afiyet olsun.
19.01.2024 23:56:38
Semizotu Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Semizotu Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Semizotu Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Semizotu Suyu

Semizotu Suyu; semizotu yeşil yapraklı bitki olup ülkemizde yaygın olarak bulunan, günlük hayatta sıklıkla sevilerek tüketilen bir ottur. Semizotu yaprakları...
Devamını Oku

Hamilelikte Semizotu Yenirmi

Hamilelikte semizotu yenirmi, doğada yer alan sebzeler içerisinde bulunurken; birçok bölgede yaygın olarak yetiştirildiği belirtilmektedir. Özellikle yemekle...
Devamını Oku

Yabani Semizotu

Yabani Semizotu, sulu ve nemli olan topraklarda, kavun ve karpuz bostanların da bağların ya da bahçelerin içerisinde kendiliğinden yetişmektedir. Yabani semi...
Devamını Oku

Gebelikte Semizotu

Gebelikte semizotu faydalı bir bitki olduğundan ve yüksek oranda su içerdiğinden gebelere önerilmektedir. Semizotu olarak bildiğimiz bu bitki türüne ülk...
Devamını Oku

Semizotu Çiçeği

Semizotu çiçeği, anavatanı Brezilya olan semizotugiller familyasından bir bitkidir. İpek çiçeği olarak da bilinen bu bitkinin sürgünleri toprağa yayılır, boy...
Devamını Oku

Semizotu Süt Yaparmı

Semizotu Süt Yapar mı; Süt yapması için yüzyıllardır bazı anneler tarafından bitkiler kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de bilindiği üzere semizotudur. ...
Devamını Oku

Haşlanmış Semizotu Salatası

Haşlanmış Semizotu Salatası, Yaz aylarının vazgeçilmez salatasıdır. Yemeğin yanında tercih edilebileceği gibi atıştırmalık hazırlanan yiyeceklerin yanında da...
Devamını Oku

Semizotu Salatası Nasıl Yapılır

Semizotu Salatası Nasıl Yapılır; Salatalar sofralarımızda eksik olmayan, hafif, vazgeçilmez olan aperatif besinler arasında yerini alır. Özellikle yaz ayları...
Devamını Oku

Semizotu Tohumu Faydaları

Semizotu tohumu faydaları, yazın sıcak ve günün uzun olduğu dönemlerde özellikle susuz kaldıkları zaman çiçeklenme özelliğine sahip olan bir bitkidir. Ufak ç...
Devamını Oku

Kıymalı Semizotu

Kıymalı Semizotu, bahar aylarının gelmesiyle birlikte manav ve marketlerdeki yerini alan muhteşem lezzeti ve besleyici özellikleri ile önce çıkan yeşil ...
Devamını Oku

Semizotu Salatası Çeşitleri

Semizotu salatası çeşitleri, semizotu doğada yer alan bitkiler içerisinde bulunurken; birçok faydasının olduğu belirtilmektedir. Yenilebilir olmasının y...
Devamını Oku

Semizotu Sapı Yemeği

Semizotu sapı yemeği, semizotu o kadar kıymetli bir sebze ki insanın saplarını bile ziyan edesi gelmiyor. Ayrıca semiz otlarının sap kısmı yaprakları il...
Devamını Oku

Mısırlı Semizotu Salatası

Mısırlı Semizotu Salatası; Semizotu faydaları saymakla bitmeyen bir bitkidir. Semizotunu sofralarda oldukça farklı türlerde hazırlayarak ikram edebilirsiniz....
Devamını Oku

Mercimekli Semizotu Salatası

Mercimekli Semizotu Salatası: Mercimekli semiz otu salatası misafirlerinize sunabileceğiniz değişik ve güzel salatalar arasında oldukça sık yer almaktadır. S...
Devamını Oku

Diyet Semizotu Yemeği

Diyet Semizotu Yemeği, Semizotunun gövde kısmı​ toprak üstünde yatık bir şekilde olur yaprak kısımları sapsız ve oldukça etli bir bitki türüdür. S...
Devamını Oku

Köfteli Semizotu Salatası

Köfteli Semizotu Salatası, Salata her mevsim yenen bir lezzettir. Dünyada ve ülkemizde oldukça çeşidi vardır. Özellikle yeşilliklerle yapılan salatalar ...
Devamını Oku

Bebeklere Semizotu Püresi

Bebeklerde Semizotu Püresi, Semizotu, tüm yaş gruplarının rahatlıkla yiyebileceği, son dere yararlı bir sebzedir. Semizotu alırken çok dikkatli olmak gerekir...
Devamını Oku

Yoğurtlu Semizotu

Yoğurtlu semizotu: yaz aylarının, diyet yapanların, hamile kadınların ve bebeklerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan oldukça hafif bir lezzettir...
Devamını Oku

Kırmızı Biberli Semizotu Salatası

Kırmızı biberli semizotu salatası, iki antioksidan özellikli sebzenin bir araya gelmesinden oluşan kırmızı biberli semiz otu salatası vücutta tam bir do...
Devamını Oku

Semizotu Salatası Yoğurtlu

Semizotu Salatası Yoğurtlu; semizotu yeşil yaprakları ve uzun sapları olan birçok bölgeden yetişme alanı bulan ve salataları zengin lif kaynağı ile süsleyen ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Semizotu Suyu
Hamilelikte Semizotu Yenirmi
Yabani Semizotu
Gebelikte Semizotu
Semizotu Çiçeği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024