Semizotu Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Semizotu Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Semizotu Yemekleri

Semizotu, Portulacaceae familyasından olan ve dünyanın birçok bölgesinde yetişen bir bitkidir. İçeriğinde kalsiyum, manganez, potasyum, bakır, demir, magnezyum, omega 3 yağ asidi, A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminlerini barındırır. Ülkemizde çeşitli semizotu yemekleri, salataları, börekleri ve yoğurtlaması yapılmaktadır. Semizotu, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan vücuduna birçok fayda sağlar. Kabızlık, gut hastalığı, yanıklar, baş ağrısı, kas ağrısı ve kansızlık gibi sağlık sorunlarına iyi gelir. Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi bulunmakta ve diyet yapanlar için ideal bir besindir.

Kıymalı Semizotu Yemeği Malzemeleri

  • 200 gram kıyma
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 tane orta boy soğan
  • 2 demet semizotu
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Zerdeçal
  • Biberiye
  • Karabiber
  • Tuz

Kıymalı Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

Tencereye öncelikle zeytinyağını koyarak ısıtın. Üzerine doğranmış soğan ve sarımsağı ilave ederek, pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrı bir tavada kıymayı kavurun ve soğanların üzerine ilave edin. Kıymayı biraz soğanlarla kavurduktan sonra üzerine semizotu ve domatesleri ekleyin. Kısık ateşte, ağzı kapalı olarak 5-10 dakika pişirin. Daha sonra sıcak suyla sulandırdığınız salça, pirinç ve son olarak baharatları ekleyin. Bu şekilde yaklaşık olarak 10 dakika pişirdikten sonra kıymalı semizotu yemeğiniz hazır.

Bulgurlu Semizotu Yemeği Malzemeleri

  • 1 demet semizotu
  • 1 tane orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz

Bulgurlu Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

Tencereye ilk olarak zeytinyağını koyarak ısıtın. Üzerine doğranmış soğanları koyarak, pembeleşinceye kadar kavurun. Salçaları ilave ederek, kavurmaya devam edin. Yıkanmış ve doğranmış semizotunu ekleyin. Sıcak su ve ardından bulguru ilave edin. Kısık ateşte, ağzı kapalı olarak bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak pul biber ve tuzu ekleyerek 10 dakika dinlendirin. Bulgurlu semizotu yemeğini servis tabağına alarak isteğe bağlı olarak yoğurt gezdirebilirsiniz. Ilık ya da sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Nohutlu Semizotu Yemeği Malzemeleri

  • 100 gram kıyma
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 demet semizotu
  • 1 tane orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Zerdeçal
  • Biberiye
  • Tuz

Nohutlu Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak tencereye zeytinyağını koyarak ısıtın. Üzerine doğranmış soğanları ilave edin. 2 yemek kaşığı kadar su ve kıyma ilave ederek kıymanın pişmesini bekleyin. Daha sonra 1 çay bardağı su ve bulguru ekleyerek, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Ardından doğranmış semizotu, haşlanmış nohut ve baharatları ilave ederek 10 dakika pişirmeye bırakın. Pişen nohutlu semizotu yemeğini 10 dakika dinlendirin.

Havuçlu Semizotu Yemeği Malzemeleri

  • 2 tane orta boy havuç
  • 2 tane orta boy soğan
  • 3 tane orta boy domates
  • 2 demet semizotu
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz

Havuçlu Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak tencereye zeytinyağını koyarak ısıtın. Üzerine doğranmış soğanları ve havuçları ilave ederek 2 dakika kavurun. Ardından doğranmış domatesleri ekleyerek 1 dakika daha kavurun. Daha sonra doğranmış semizotunu, şekeri ve tuzu ilave ederek karıştırın. Son olarak pirinci ve sıcak suyu ekleyin. Ağzı kapalı olarak 20 dakika kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni