Semizotu Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Semizotu Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Semizotu Yemeği

Semizotu yemeği, hafif, lezzetli ve ekşimsi tadıyla yaz mevsiminin en sevilen yemeklerinden biridir. Semizotu yemeği hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilen ve üzerine yoğurt ilave edilerek servis edilebilen bir yemektir. Semizotunun faydaları saymakla bitmez; yazın sıcak günlerinde ağır yemekler yerine hafif olması, kolay hazırlanması ve serinletici etkisiyle mutlaka tüketilmesi gereken bir yemektir.

Semizotu yemeğinin hazırlanması oldukça kolaydır ve en fazla yarım saat içerisinde hazırlanabilir. Semizotu yemeği, pirinçle hazırlanabileceği gibi içerisine bulgur eklenerek de yapılabilir. Bulgur, yemeğe farklı bir lezzet ve tat katmaktadır. Sebzeler çiğ tüketildiğinde herhangi bir vitamin kaybına uğramaz; bu nedenle semizotunu çiğ olarak tüketmek isteyenler, yemeğin yanına semizotu salatası da ekleyebilirler.

Semizotunun yıkanması ve temizlenmesi oldukça önemlidir. Zira semizotu, bıçak gibi herhangi bir alet kullanmadan elle koparılarak temizlenmeli ve bol soğuk suda yıkanmalıdır. Bu, vitamin kaybının en aza indirilmesi ve ekşi tadının korunması açısından önemlidir. Semizotunda istediğimiz tadı ve lezzeti alabilmemiz için pazara gelen yerli üreticilerden alınması, lezzetli yemek yapmanın püf noktasıdır. Gelin hep beraber lezzetli bir semizotu yemeği yapalım.

Semizotu Yemeği İçin Malzemeler

  • 1 kilogram taze semizotu
  • 1 adet orta büyüklükte kuru soğan
  • Yarım su bardağı orta irilikte bulgur (isteyenler bulgur yerine pirinç de koyabilirler)
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kadar pul biber
  • Yeterli miktarda su

Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır?

Öncelikle semizotunu iyice ayıklayıp temizlemek gerekir. Daha sonra serçe parmağı büyüklüğünde koparılarak doğranır ve iyice temiz olana kadar bol soğuk suda yıkanır. Diğer taraftan büyükçe bir tavaya sıvı yağ konulup yağ iyice ısınınca daha önceden kabuğunu soyduğumuz ve ince ince doğradığımız kuru soğan eklenir ve hafif pembeleşene kadar kavurmaya devam edilir. Kavrulma işlemi devam ederken içerisine bir kaşık domates salçası ve pul biber eklenir ve hafif ateşte kavurmaya devam edilir. Bunların üzerine daha önce yıkadığımız ve temizlediğimiz bulgur ilave edilerek biraz daha kavrulur. Soğan ve bulguru yeteri kadar kavurduktan sonra üzerine daha önce hazırladığımız semizotu ve tuz ilave edilerek tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırılır. Tavanın kapağı kapatılarak semizotu bir süre kendi suyu ile kavrulmaya bırakılır. Ara sıra tavanın kapağı açılarak tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırılır; bu şekilde hem dibine tutmasını hem de her tarafının eşit miktarda pişmesini sağlarız. Semizotu bu şekilde 10 dakika kadar kavrulduktan sonra, üzerini iki parmak geçecek şekilde ılık su ilave edilerek kapağı kapatılır ve suyunu iyice çekene kadar orta ateşte pişirilir.

Semizotu yemeğini sıcak veya soğuk olarak servis edebiliriz. İsteyenler sarımsaklı yoğurt da ilave ederek farklı bir tat olarak sunabilirler.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni