Pirinçli Semizotu Yemeği Semizotu, D vitamini açısından oldukça zengin bir yeşil sebzedir ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. Salatalar, yemekler, çorbalar ve mezeler gibi birçok farklı formda kullanılabilir. Bazı yörelerde ismi farklılık gösterebilir; bu tamamen yöresel bakış açıları ve kullanım şekilleriyle ilgilidir. Akdeniz kıyılarında soğuk mezelerde daha çok kullanılan semizotunun bir diğer adı da "soğukluktur". Pirinçli semizotu yemeği ise ana yemek olarak tüketilen ve oldukça sağlıklı bir yemek türüdür. Sağlık Açısından Önemi Pirinçli semizotu yemeği, vitamin açısından zengin olması nedeniyle uzmanlar tarafından uygun mevsimlerde haftada en az bir kez tüketilmesi önerilmektedir. Çocuklara mutlaka verilmesi gereken yemekler arasında da yer almaktadır. Kullanımı çok eskilere dayanan semizotu ve yemekleri, sağlık açısından doktorların teşviki ile giderek daha fazla tüketilmektedir ve unutulmaktan kurtulmuştur. Eskiden sadece bahçelerde kendiliğinden çıkması beklenip toplanan semizotu, artık üretimi yapılan ve her markette ve pazarda bulunabilen bir bitki haline gelmiştir. Bu mucizevi bitkinin bir yemek türü olan pirinçli semizotu yemeğinin yapılışına geçelim: Pirinçli Semizotu Yemeği İçin Malzemeler
Pirinçli Semizotu Yemeği Nasıl Yapılır? İlk olarak semizotu iyice ayıklanır ve yıkanır. Temizlenen semizotu doğranarak bir kenara alınır. Ardından pirinçler yıkanır ve suda beklemeye alınır. Uygun bir tencere seçilir ve ilk olarak soğanlar doğranır ve zeytinyağı ile kavrulmaya başlanır. Soğanlar pembeleştikten sonra salça eklenir ve karıştırılır. Sonrasında iki diş sarımsak rendelenerek tencereye eklenir. Daha önce doğradığımız semizotunu da tencereye ekleriz. Suda beklettiğimiz pirinçlerin suyunu süzerek tencereye ekleriz ve birkaç tur karıştırırız. Domatesi ister rendeleyerek, istenirse küçük küçük doğrayarak tencereye ilave ederiz. Son olarak bir buçuk bardak kaynamış su ekleyerek yemeğimizi pişmeye bırakırız. Ocaktan indirmeden önce tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyerek yemeği son hale getiririz. Pirinçli semizotu yemeği, isteğe bağlı olarak yoğurtla veya sade şekilde tüketilebilir. Afiyet olsun. |